fbpx

Personlig praksis er en vigtig del af træningen i CFT

Skrevet af: 

Christina Schlander

Terapeuters oplevelse af personlig praksis
Billede4.png

Compassionfokuseret Terapi (CFT) er en terapiform, der i vid udstrækning hviler på terapeutens mikrofærdigheder. Dette kan have en indvirkning på forskellige områder herunder blandt andet empati for klienten, terapeutisk forståelse og kompetencer samt selvbevidsthed (Gale et al. 2017). CFT gør i høj grad brug af terapeutens personlige praksis fra træning, men indvirkningen heraf er ikke undersøgt før.

Gale et al. (2017) undersøgte terapeuters oplevelser af personlig praksis i forbindelse med CFT, og den indvirkning det har på terapeuterne selv og deres terapeutiske arbejde. Det kvalitative studie, hvor ti terapeuter, der er trænet i CFT, tog del i et semi-struktureret interview, med den hensigt at afdække deres oplevelser af personlig praksis.

På baggrund af de semistrukturerede interviews, identificerede forskerne fem hovedtemaer. Disse understregede, at (1) oplevelser af personlig praksis ofte føltes uvant i begyndelsen, men virkede overraskende stærkt, (2) i kraft af træning, blev øvelserne mere automatiserede og terapeuterne oplevede dem som værende ”a way of life”, (3) personlig praksis forøgede både selvomsorg og omsorg for andre, (4) personlig praksis hjalp ofte deltagerne med at føle sig mere tilstede ift. deres klienter, og slutteligt (5) blev deltagerne mere bevidste om, hvad de ’bragte med sig’ i den terapeutiske proces.

Sammenfattende blev det konkluderet, at personlig praksis er en vigtig del af træningen i CFT, og kan have en positiv effekt på terapeuter – både personligt og professionelt. Ifølge forskerne faciliterer personlig praksis eksperimentel læring, og er et vigtigt element i CFT-træning. De understreger på baggrund af studiet relevansen af, at der i træningen er god tid til både personlig praksis og refleksion herom. Ifølge Gale et al. (2017) er personlig praksis en værdifuld selvomsorgsstrategi, og de opfordrer terapeuter til at engagere sig i personlig praksis efter træning. 

Gale, C., Schröder, T., & Gilbert, P. (2017). ‘Do You Practice What You Preach?’ A Qualitative Exploration of Therapists’ Personal Practice of Compassion Focused Therapy. Clinical psychology & psychotherapy24(1), 171–185. https://doi.org/10.1002/cpp.1993

MÅSKE SYNTES DU OM…

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.