fbpx

Hoarding disorder

Skrevet af: 

Christina Schlander

77% af deltagerne levede ikke længere op til diagnosekriterierne
photo-1518986557221-aee4d42510d9

Hoarding disorder, eller ekstrem samlermani, blev for omtrent 10 år siden anerkendt som en psykisk lidelse (Chou et al., 2020). På trods af at der er gået godt et årti siden denne anerkendelse, argumenter Chou et al. (2020) dog for, at der endnu mangler forskning, som kan klarlægge givne interventioners behandlingseffekt på denne. For at imødekomme en sådan kritik rekrutterede de 40 individer, der var diagnosticeret med hoarding-lidelsen og tidligere havde gennemgået et forløb med kognitiv adfærdsterapi (KAT), men dog stadig udviste klinisk signifikante symptomer på lidelsen. Her blev den ene halvdel af gruppen tilbudt et opfølgningsforløb med Compassionfokuseret terapi (CFT) imens den anden gruppe blev tilbudt et opfølgningsforløb med KAT (Chou et al., 2020).

Overordnet fandt Chou et al. (2020) frem til, at hele 79% af alle deltagerne anskuede effekterne af henholdsvis KAT/CFT-opfølgningsforløbene som gode eller fremragende. Blandt individerne, der modtog CFT som opfølgningsbehandling, levede hele 77% af deltagerne ikke længere op til diagnosekriterierne for hoarding-lidelsen efter forløbet og blandt 62% af deltagerne, var graden af deres symptomer signifikant reducerede. For individerne, som modsat modtog KAT som opfølgningsbehandling, levede 23% af deltagerne ikke længere op til diagnosekriterierne og blandt 23% af deltagerne, var graden af deres symptomer signifikant reducerede (Chou et al., 2020).

På baggrund af disse fund konkluderede Chou et al. (2020) at både CFT og KAT, som opfølgningsbehandlinger ved hoarding-lidelsen, blev anskuede som virksomme af patienterne, men at særligt CFT kunne betragtes som fordelagtigt i behandlingen af lidelsen.

Kilde:

Chou, C. Y., Tsoh, J. Y., Shumway, M., Smith, L. C., Chan, J., Delucchi, K., Tirch, D., Gilbert, P., & Mathews, C. A. (2020). Treating hoarding disorder with compassion-focused therapy: A pilot study examining treatment feasibility, acceptability, and exploring treatment effects. The British journal of clinical psychology59(1), 1–21. https://doi.org/10.1111/bjc.12228

MÅSKE SYNTES DU OM…

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.