Anoreksi og søvnbesvær (insomni) beskrives af Crevits et al. (2024) som komorbide lidelser. Denne forbindelse anses i høj grad som uhensigtsmæssig, da særligt sådanne forstyrrelser af søvnen menes at have en negativ indvirkning på udviklingen af anorektiske symptomer blandt unge. For at imødekomme en sådan negativ indvirkning søgte Crevits et al. (2024), i deres nyligt publicerede studie, at klarlægge effektiviteten af en tilpasset form for kognitiv adfærdsterapi til insomni (KAT-I), for dermed at afdække om terapien havde en effekt på det oplevede søvnbesvær og i forlængelse heraf de anorektiske symptomer.
Over en fem måneders lang periode fulgte de 42 unge diagnosticeret med anoreksi, som enten var blevet tildelt at følge det allerede anvendte interventionsprogram på behandlingsstedet eller denne tilpassede KAT-intervention til søvnbesvær (KAT-I) (Crevits et al., 2024). Efter den endte interventionsperiode kunne Crevits et al. (2024) klarlægge, at patienterne der deltog i CBT-I interventionen bl.a. havde signifikant nemmere ved at falde søvn, færre vågne perioder i løbet af natten og oplevede en generel forbedring af oplevet fysisk velvære. De fandt dog ingen signifikante forskelle i den oplevede grad af anorektiske symptomer og ændringer af BMI (Body Mass Index) blandt de to grupper. På baggrund af disse resultater konkluderede Crevits et al. (2024), at denne tilpassede form for kognitiv adfærdsterapi, CBT-I, var effektiv til at lindre søvnbesvær blandt unge med anoreksi og argumenterede for, at man fremtidigt med fordel kunne forlænge studiets varighed, for at klarlægge mulige længerevarende effekter.
Kilde:
Crevits, L., Silva, C., & Bat-Pitault, F. (2024). Preliminary study: cognitive behavioural therapy for insomnia in adolescents with anorexia nervosa. Eating and weight disorders : EWD, 29(1), 3. https://doi.org/10.1007/s40519-023-01634-4